Teknikens påverkan på musikvärlden

Dagens värld präglas av teknik på ett sätt som hade varit svårt att tro för 100 år sedan. Vi kollar på tv, streamar tv-serier på iPaden och mobilerna är som fastklistrade i våra händer. Men hur har då detta påverkat musikvärlden?

 

Mobiltelefoner på konserter

 

Något som har påverkats av tekniken är hur vi upplever konserter. Kollar vi på bilder ifrån en Beatleskonsert ser vi människor i publiken som endast fokuserar på det de har framför sig. Detta är något som mobiltelefonerna har ändrat på. Idag så är publikhaven ofta fulla med telefoner som riktas mot scenen för att filma framträdanden. Vissa filmar för att lägga ut på sociala medier och visa för sina vänner medan andra filmar för att ha det som ett minne. Men vad innebär då denna förändring? Och är det verkligen negativt att vi använder våra mobiltelefoner under en konsert? Många skulle nog säga att denna utveckling visar på att vi inte kan leva i nuet längre. Och visst kan det vara så, men jag tror även att människans förmåga att leva i nuet inte förhindras särskilt mycket av att filma då och då under en konsert. Dessutom är det fantastiskt att kunna ha något att se tillbaka på, samt att kunna dela med nära och kära.

 

Sociala medier

Sociala medier är också något som har påverkat musikvärlden. För att använda dig av sociala medier kan du behöva en mobiltelefon, eller varför inte en leta efter en bra dator bland de olika begagnade MacBook som finns hos mResell. Sociala medier har gjort att vi kan känna oss närmre våra favoritartister. Beroende på hur aktiva de är på sina konton kan vi ofta få veta vad de gör och var de befinner sig. Detta är något som fans, innan sociala mediers tid, inte fick ta del av på samma sätt. Kanske gjorde detta att upplevelsen att se sin favoritartist på riktigt blev mer speciell än vad den är idag.

Ytterligare något som har gjort skillnad inom musikvärlden är Youtube. På Youtube, som startades 2005, har du tillgång till massor av musik ifrån hela världen. Musikvideor, gamla som nya, finns att kolla på och i kommentarerna kan du dela dina åsikter med andra musikfans. Innan Youtubes tid var musikkanalen MTV, som startade 1981, platsen för att se musikvideor.

Sociala medier har även fört med sig att artisters dåliga handlingar hamnar i fokus. Självklart har skandaler alltid funnits, men med hjälp av sociala medier så sprids de nu på ett sätt som ej går att undvika. Twitter är ett bra exempel på detta då många kändisar ofta blir del av en hashtag då de har gjort något som omvärlden tycker är fel. Vad jag syftar på är så kallad cancel culture, vilket det finns delade åsikter om.