Musiken – en del av den svenska folksjälen

Musik är en del av den svenska folksjälen. Från Sverige kommer det också många stora band och stjärnor, trots att vi är ett relativt litet land.

Sjunga: en nationalsport

Att sjunga är nästan en nationalsport i Sverige. Musik och sång är väldigt viktigt i den svenska kulturen. Bland våra största tv-program finns Melodifestivalen och “Allsång på Skansen”. Sverige är också en av världens största musiknationer: vi producerar väldigt mycket musik trots att vi bara är 10 miljoner invånare. Musik som når över hela världen. Det finns också många körer i Sverige.

Det svenska musikundret

Det första stora bandet som nådde utanför Sveriges gränser var ABBA, som 1974 vann schlagerfestivalen med Waterloo. Resten är historia. Efter ABBA har det kommit många kända band från Sverige, som Roxette, Ace of Base och Avicii. Och det svenska musikundret fortsätter. Det är många svenska killar och tjejer som startar garageband, tränar ihop med sitt kompisgäng, och som en dag kan bli de nästa stora stjärnorna. Det som också är speciellt med Sverige är att musikstjärnorna kommer från hela landet, från Kiruna i norr till Malmö i söder, och att det finns en mångfald av musikstilar.