Så kan du lära dig spela ett musikinstrument på YouTube

Tillhör du dem som drömmer om att kunna ta fram en gitarr eller bara sätta dig vid ett piano och kunna spela? Det är många som drömmer om att spela ett musikinstrument, men som tänker att de inte har råd eller möjlighet att lära sig. Idag är det lätt att lära sig att spela ett instrument på YouTube alldeles gratis.

Börja spela

Även om du inte tog några spellektioner som barn eller om du inte kommer från en musikalisk familj, så kan du ändå lära dig att spela ett musikinstrument. Det är fler och fler som upptäcker möjligheterna att lära sig ett instrument på nätet. Det första som du behöver göra är att införskaffa det musikinstrument som du vill spela. Ett bra musikinstrument är tämligen dyrt, men som nybörjare behöver du inte köpa högsta kvalitet. Däremot ska du inte heller köpa ett för billigt instrument, då ett bra instrument är ett hantverk. På internet kan du köpa saxofoner för 50 dollar, men det är att kasta pengarna i sjön. Se först efter om du känner någon som har ett musikinstrument som du kan låna. I vissa städer finns det också en möjlighet att hyra ett musikinstrument och det kan vara ett klokt sätt för dig att ta reda på om du verkligen vill spela. En grundregel är att ett bra instrument ska kosta minst 6000-7000 kronor, men du kan hitta digitala pianon från ungefär 3000, och som nybörjare kan du köpa en gitarr för runt 1000 kr. Om du är intresserad av att spela piano, kan du ofta få ett akustiskt piano gratis, mot att du fraktar bort det. Kolla på Blocket. Då kan du få ett instrument som låter väldigt bra, gratis eller för ett par hundralappar. Digitala instrument behöver du inte tänka på att stämma, vilket däremot akustiska instrument behöver.

YouTube

På YouTube finns det många musiker som lägger upp övningsfilmer. Såvida du inte ska lära dig ett mycket ovanligt instrument, så kan du lätt hitta övningsfilmer för både nybörjare och avancerade musiker på YouTube. Självklart är det alltid bättre att lära sig ett musikinstrument med en musiklärare, men det finns inte musiklärare överallt. Om du bor i Stockholm eller Göteborg så kan du hitta en musiklärare till nästan alla instrument, men det kan vara mycket svårare om du bor på en mindre ort som Vansbro eller Dala-Järna.

Det klokaste är om du hittar en YouTubemusiker som du trivs med och att du sedan följer den personens filmer steg för steg. Självklart kan du följa flera musiklärare, men om du hoppar omkring för mycket finns det en risk att du inte lär dig grunderna på allvar. Det finns också många Youtuber som har musikskolor på internet. Du måste då betala för medlemskap, men du kommer då att få mer personlig hjälp och även tillgång till mycket mer filmer.