Tips inför ditt första gitarrköp

Drömmer du om att spela gitarr? Idag är det lätt att lära sig spela gitarr på nätet. Om du kan spela de fyra vanligaste ackorden, så kan du faktiskt spela majoriteten av dagens pop- och rocksånger. Här kommer tipsen på hur du ska tänka när du ska köpa din första gitarr.

Köpa ny gitarr

Om du inte har en gitarr så kan du fråga runt bland vänner, då det inte är ovanligt att folk har musikinstrument som de inte använder liggandes. Om du behöver köpa en gitarr är det viktigt att du köper rätt storleken på gitarren. En vanlig gitarr för en vuxen är 4/4 i storlek, medan många tonåringar brukar spela på en 3/4 gitarr, men det finns också kvinnor som väljer att spela en 3/4:are. Det absolut bästa är om du går till en musikaffär, så att du känner hur instrumentet känns och så att du får hjälp att skaffa dig rätt storlek. Det finns flera musikaffärer i både Stockholm, Göteborg och Umeå, men också på andra ställen i landet. En gitarr är ett relativt billigt instrument att köpa, i jämförelse med att börja spela cello, saxofon eller klarinett. Utgå från välkända märken och köp absolut inte något ovanligt märke på internet för 500 kr. Du kan hitta ett bra gitarr från 1000 kr och uppåt.

Köpa begagnad gitarr

Du kan också köpa en begagnad gitarr och då du kan få ett bra märke för en mindre summa. Om du kan välja mellan att köpa en ny gitarr för 700 kronor eller en begagnad gitarr från ett bättre märke för samma pris, så bör du satsa på den begagnade. Musikinstrument är inte som mobiltelefoner, utan ett bra musikinstrument är ett hantverk och håller över tid.